Iconen

Al zolang als ik me kan heugen, ben ik aan het tekenen en schilderen. Deze passie heeft de afgelopen twintig jaar een steeds grotere plek gekregen in mijn leven. In Leiden heb ik even les gehad van Bob Tomanovic en Christiaan van der Putten. Uit die tijd stammen abstracte werken waarin kleur en licht een grote rol spelen en een aantal sprekende portretten in acryl.

Sinds 2002 ben ik een trouwe leerlinge van Piet van der Ploeg die in Noordwijk cursussen in het schilderen van iconen geeft. Dit gebeurt op de klassieke manier met ei, pigmenten en goud op paneel en levkas. De afbeeldingen zijn oorspronkelijk: Christus, Maria, heiligen en taferelen uit de bijbel; af en toe maak ik een eigen ontwerp onder andere als er een geboorte-icoon ontstaat.

Iconen hebben te maken met verwondering, schoonheid, geloof en troost.’ Het schilderen van een icoon is een contemplatieve gebeurtenis. Met Gregoriaanse muziek op de achtergrond verbind ik me met de persoon die door mijn hand op het paneel komt en dat gaat diep…’.

De iconen kunnen, afhankelijk van de stijl, onderverdeeld worden naar de streek waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Daaronder de Koptische (uit Ethiopië) en de Grieks/Russische iconen. Een deel ervan is te zien geweest op exposities in Leiden, Den Haag, Lisse en Parijs. Inmiddels hebben diverse iconen een nieuw plekje gevonden op verschillende plaatsen in Nederland, België, Frankrijk en Denemarken. Een tiental kinderen heeft een geboorte-icoon gekregen.

Op de volgende tabbladen is een aantal iconen opgenomen. Ze kunnen vergroot worden door er op te klikken.